Steve Jobs

Om du är intresserad av datorer och teknik är den här artikeln säkert något för dig. Nedan kan du nämligen läsa mer om Apples grundare Steve Jobs.

Om Steve Jobs

Ingen undgick väl Apples grundare och före detta VD Steve Jobs? Han har beskrivits som en stor källa till inspiration av många framgångsrika inom teknikområdet. Det har släppts både dokumentärer och litteratur om honom. För den som är intresserad kommer här en kort introduktion.

Steve Jobs föddes den 24:e februari 1955 och dog tyvärr alldeles för tidigt redan 2011. Han blev uppmärksammad som entreprenör och affärsman, och som nämnt tidigare var han VD, medgrundare och styrelseledamot för företaget Apple.

I slutet av 70-talet var Steve Jobs med och utvecklade en av de första persondatorerna för den kommersiella marknaden, nämligen datorn Apple II. Under 80-talet skapades även det som senare skulle bli operativsystemet Macintosh. Under 90-talet bröt sig Steve loss från Apple för att driva sitt eget teknikföretag. Han blev permanent VD redan år 2000 i och med att hans företag köptes upp av Apple. Om du är intresserad av att läsa mer om vad företaget Apple har för sig idag, kan du göra det här. Att Steve Jobs valde att satsa på andra företag som sitt nya egna och Pixar berodde bland annat på en konflikt med den dåvarande styrelsen samt, enligt vissa, på att han som entreprenör ville fortsätta utvecklas då han drevs av att göra nya saker.

När Steve suttit som permanent VD i tre år diagnostiserades han med cancer; det var på grund av sjukdomen som han avgick som VD 2011. En kort period senare dog han av sjukdomen.

Kuriosa

Steve Jobs adopterades som liten, men han pratade aldrig själv speciellt öppet om det i medier av olika slag. Han såg sina adoptivföräldrar som sina föräldrar och lärde aldrig känna sina biologiska föräldrar. Han kom tidigt i kontakt med elektronik genom sin pappa och han läste mycket från tidig ålder tack vare sin mamma, vilket han fortsatte med även i vuxen ålder.

Den del av Kalifornien där Steve Jobs levde och drev sina företag är Silicon Valley; om Sillicon Valley har under lång tid skrivits och producerats mycket material. Det finns exempelvis en TV-serie om en av de större producenterna med samma namn. Silicon Valley är känt för sina många nya teknikföretag och inkubatorer. Om du vill veta mer kuriosa om Silicon Valley klicka på länken.