Molntjänster som är populära idag

Om du är intresserad av att läsa mer om molntjänster av olika slag, dess historia och vad som är på tapeten idag. Då är den här artikeln något för dig.

Om molntjänster

Kärt barn har många namn. Molntjänster kallas också för datormoln, molnet eller cloudtjänster. Sammanfattningsvis kan de sammanfattas som IT-tjänster som kan användas via internet. Främst handlar det om lagringstjänster av olika slag, olika sorters tilläggsprogram och serverprogram.

De flesta kan använda molntjänster med hjälp av sin dator, smarta telefon och/eller surfplatta. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. Det vill säga, det främsta du behöver är internet och några script-program för bästa kvalitet. Det här gör att du inte behöver använda onödigt mycket utrymme på din dator, surfplatta och/eller telefon.

Men, att använda molntjänster har inte alltid framstått som positivt. Det som gör tjänsten så populär är det som avskräcker folk också.

Att använda tjänsten blir ändå allt vanligare. Stora jättar inom operativa system, smarta telefoner och datorer erbjuder nästan alla olika typer av molntjänster. Bland annat Amazon erbjuder den här typen av tjänst. Här nedan kan du läsa mer om två av de stora datormolnen från Apple och Google.

ICloud och Google Drive

Både Apple och Google erbjuder olika typer av molntjänster. Båda har funnits på marknaden ett bra tag och de får ofta bra respons av användarna.

iCloud

Apples stora molntjänst är iCloud. Dess främsta egenskap är att lagra användarnas information. Det gör att användarna kan använda utrymmet på sin dator, smarta telefon och/eller sin surfplatta. Det lanserades 2011 som en efterföljare till en liknande tjänst, MobileMe. ICloud är mer uppdaterad än sin föregångare och det ligger mycket kontinuerligt arbete bakom tjänsten.

Google Drive

Google Drive fungerar lite som Microsofts Office-paket, men användaren behöver inte ladda ner massor av olika program och tillägg. Utan användaren kommer åt allt sitt material via molntjänsten. Dessutom kan användare dela innehåll med varandra. Det är en bra funktion för studenter, företag och/eller föreningar som måste ha tillgång till samma information. Utöver det så kan användaren komma åt tjänsten överallt genom att logga in. Precis som med Apples iCloud.

Molntjänsterna utvecklas kontinuerligt och framtidsutsikterna är att allt fler kommer använda dem i större utsträckning.