Ett eget moln

Molntjänster i all ära, de har gjort saker och ting mycket enklare för oss, men det finns även nackdelar. Det är såklart en säkerhetsrisk att ha känslig information på molntjänster som kan bli hackade och om servern råkar befinna sig utanför EU så blir GDPR-lagstiftningen väldigt tandlös.

Långa och krångliga användaravtal och liten tilltro till att din data förblir just din är ett annat problem. Våra Datorer och mobiler har blivit mer och mer integrerade med molnet men till vilket pris? Debatten om detta har lett till att flera regeringar runt om i världen krävt krafttag för att skydda känslig information och i flera fall förbjudit offentliga uppgifter på molnet.

Behovet av molntjänster är såklart stort och det är väldigt smidigt, men hur gör man om man inte litar på leverantörerna av tjänsterna? Ett bra alternativ är att skapa ett eget moln!

OwnCloud

OwnCloud är öppenkods-mjukvara och kan installeras på din egna dator, telefon eller server. Med OwnCloud får man tillgång till alla bra funktioner som de andra stora leverantörerna erbjuder. Om man har en server, eller skaffar en online, så är installationen väldigt enkel och det krävs inga större kunskaper för att få igång det.

Man kan till och med installera det på en Linuxdator hemma, men då har man såklart bara tillgång till sina filer så länge datorn är online. Att skaffa en domän och webbhotell är ingen stor kostnad och OwnCloud kan installeras på i princip vilken server som helst. Dock bör man kontrollera i användaravtalet att det inte är förbjudet att sätta upp sin egen molntjänst.

Själva installationen består av att ladda upp ett installationscript till ditt webbhotell via en FTP-klient. Installationsscriptet hämtar du från deras hemsida. Sen är det bara att klicka sig igenom installationen. För att synka dina filer från telefon och dator så laddar du bara ner klienterna från hemsidan precis som med övriga molntjänster.