Datorpionjären Bill Gates

Om du är intresserad av datorer, entreprenörer och teknik, då är den här artikeln något för dig. Här kan du läsa mer om Bill Gates och allt arbete han har utfört inom datorindustrin.

Om Bill Gates

Bill Gates, född 1955 är mest känd för att vara medgrundare av Microsoft. Enligt vissa källor är han en av de rikaste personerna i världen. Vilket han till stor del har datorteknik att tacka för.

Han kom i kontakt med datorteknik i tonåren och blev intresserad av programmering och programmeringsspråk redan då. Det intresset tog han med sig och utvecklade som vuxen också. Han engagerade sig en hel del i skolans val av datorer när han själv var elev. Och det gynnade också hans växande intresse. Han och en grupp av andra elever fick nämligen tillgång till datorerna lite extra för att se över deras säkerhetssystem. Det var definitivt en pusselbit i hans framgångsrika karriär.

Bill Gates studerade på Harvard några år, men hoppade av till förmån för hans karriär. Det var också på Harvard som Bill Gates träffade dem som skulle bli medgrundare för Microsoft. Mer om Microsoft kan du läsa i rubriken under. Och om du vill läsa ännu mer om Bill Gates kan du kolla artiklarna via länken. Där finns det mer fördjupad information om nyheter som berör Bill Gates.

Som kuriosa kan nämnas att han har också blivit uppmärksammad för att han (och hans fru) skänker en hel del pengar till olika forskningsprojekt och välgörenhet. Dessutom är en av hans barn känd inom hästhoppning.

Microsoft

1975 samma år som Bill Gates lämnade Harvard startade han tillsammans med Paul Allen handelsbolaget Micro-soft. Året efter döptes företaget om till dess nuvarande namn Microsoft. Företaget utvecklade en hel del intressanta produkter redan från start och det märktes att de hade ett genuint intresse. Det ledde bland annat till att Bill Gates förutspådde att mjukvara skulle få ett omfattande genomslag och att det skulle bli kopieringsskyddat, vilket han också var med och påverkade.

På 80-talet lanserade Microsoft användargränssnittet Windows. Det blev en stor succé och en stor del av många datorer idag har Windows som användargränssnitt. Redan efter cirka tio år hade Windows konkurrerat ut många av de andra stora företagen. Vid sidan av Apple och Linux är det fortfarande bland de största. Microsoft dominerade försäljningen av operativsystem i flera år. En del av deras succé sägs vara baserad på att Windows förinstallerades på en mängd nya datorer som såldes under de första åren.