Alternativa operativsystem

De flesta av oss är så klart vana vid Windows och MacOS, men det finns en uppsjö av alternativa Linux distributioner. För några år sedan så var Linux något som krävde lite fingerfärdighet med datorer, både för att installera och använda. Idag är saken annorlunda. Installationen är oftast lika enkel som för Windows och användandet mycket mer intuitivt än tidigare.

Det finns en mängd olika OS byggda på Linux som alla har olika fokus och målgrupper. Här tipsar vi om några av de mest populära i olika kategorier. All informationsteknologi behöver sina olika förutsättningar och riktningar.

Bästa valen för nybörjaren

Ubuntu – Det populäraste alternativet och perfekt för nybörjaren. Väldigt lätt att komma igång med och att installera. Ny versioner kommer varje halvår och är väldigt stabila och säkra.

Linux Mint – Bra mediasupport och massor av möjligheter till att ställa in allt precis som du vill ha det.

Bästa valen för säkerhet & anonymitet

Qubes OS – Inget för nybörjaren men med otroligt stark säkerhet. Allt är separerat från varandra i olika block, så även om du skulle klicka på fel länk så kan inte malware komma vidare från din browser. Man kan separera sina olika identiteter och fokusområden. Ett för privata bankärenden ett annat för arbete och ett tredje för vanligt surfande.

Tails – Anonymitet är ordet här. Genom att hela operativsystemet enbart tillåter kommunikation över TOR så garanteras man att ingen information läcker. Tails är även perfekt för att installera på ett USB-minne och ha med sig när man är ute och reser och använder publika datorer. Bara att boota från USB och vara helt säker. Nästan alla operativssystem stödjer vpn-program för att hålla anonymitet när man streamar t.ex. EM-gruppspelet i fotboll.

Bästa valen för gamla datorer

Peppermint OS – Byggt på Linux Mint men med få förinstallerade program. Istället används molntjänster för funktionaliteten. Minst 2 GB av ram krävs dock för att det ska flyta på.

Absolute Linux – Fjädervikt med enbart 2 GB i installationsutrymme och allt renskalat. Samtidigt enkelt att använda för nybörjaren.